Piersi z kurczaka zawijane w boczku

Czerwiec 24, 2013 w do 60 minut, Drób, Mięso, Popularne, Średnie autor: loooopi

chicken
 

Tak dla odmiany coś dla mięsożernych. Kurczak i boczek? Dość nietypowe połączenie, ale jakże smaczne
(i kaloryczne) :D

Składniki:

pierś z kurczaka
przyprawy według uznania (np. oregano, pieprz, do mięs)
2 łyżki oliwy z oliwek
6 długich plasterków boczku (surowy lub wędzony – wg upodobań)
olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś wymyć i pokroić wzdłuż na 6 długich kawałków. Przyprawy wymieszać z oliwą. Polać kurczaka i odstawić na min. 30 minut. (Aby uzyskać lepszy efekt można odstawić na noc do lodówki). Następnie każdy kawałek piersi owinąć boczkiem, układając do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.

Kurczaka posypać oregano. Piec w 180 stopniach C przez ok 20-25 minut.

ps. Doskonale komponuje się z sosem śmietanowo – grzybowym, czosnkowym, ciemnym. Podawać z ziemniakami i surówką.

SMACZNEGO!

http://my-simple-cuisine.blogspot.com/ źródło zdjęcia


)