Ciasteczka czekoladowe

Czerwiec 16, 2013 w Ciasteczka, Desery, do 30 minut, Popularne, Łatwe autor: nani

P1010031-crop
 

Składniki:

  • 1 ½ kubka (185 g) mąki
  • ⅓ kubka (40 g) kakao w proszku
  • ¾ kubka (90 g) cukru pudru
  • 225 g oziębionego masła, posiekanego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 kubek (250 ml) śmietany, ubitej
  • 250 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki

 

Sos truskawkowy:

  • 250 g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Do dużej misy przesiać mąkę, kakao i cukier puder. Końcami palców rozetrzeć z masłem na okruchy. Dodać żółtka i wanilię; zarabiać nożem, aż powstanie ciasto. Wyłożyć na cienko omączoną powierzchnię i zagnieść w kulkę.
  2. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru na grubość 5 mm. Okrągłą foremką o średnicy 7 cm z falistym brzegiem wykroić z ciasta 18 krążków. Ułożyć na przygotowanych blachach i piec 8 minut. Przełożyć na drucianą podstawkę do ostudzenia.
  3. Ułożyć ciasto na talerzyku, na nim bitą śmietanę i trochę truskawek. Na wierzchu położyć drugie ciastko, śmietanę i truskawki, potem trzecie. Tak samo ułożyć pozostałe porcje. Posypać je odrobiną przesianego kakao i cukru pudru. Sos: Zmiksować truskawki i cukier na gładką masę, dodać 1-2 łyżki wody, by sos był płynny. Podawać z ciasteczkami.