Parówki w cieście francuskim

Czerwiec 5, 2013 w do 30 minut, Mięso, Popularne, Przystawki, Łatwe autor: DaaV

Parówki w cieście francuskim
 

Macie chwilkę czasu, zaraz będą goście, znajomi, nie chcecie się przemęczać, a potrzebujecie jakiejś smacznej zakąski, przystawki, którą łatwo zrobić i ciężko zepsuć? Coś dobrego do posiedzenia z kumplami przy meczu, znajomych, na imprezy albo nawet rzekł bym na szybkie smaczne danie? Parówki w cieście francuskim idealnie się do tego nadają! :D Szczerze wam powiem, zakochałem się w nich do szaleństwa! Dla mnie idealnie nadają się jako przystawka do filmu, kolację, spotkanie ze znajomymi, imprezę czy jakiegoś ‚chmielowego’ napoju ;)

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego (kruche też się nadaję, ale lepsze jest francuskie – mrożone, oczywiścię możemy zrobić sami)
  • opakowanie parówek (5 lub 6 parówek)
  • opcjonalnie: ser żółty, przyprawy, ketchup, sosy, dipy,

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy ciasto francuskie rozwijając je na blacie i dzieląc na zgodną ilość prostokątów, ja osobieście polecam górną krawędz podzielić na tyle części ile mamy parówek a boczną (krótszą) na 4 części, wychodzi ok 20-24 kawałki,
  2. Parówki kroimi na 4 części (można zrobić krótsze kawałki gdy chcemy w postaci przekąski, dłuższe gdy ma przypominać danie, ja wolę małę kawałki, w sam raz na ’1gryz’ :) ),
  3. opcjonalnie: kroimi plasty sera żółtego na mniejsze kawałki niż pojedyńczy prostokąt ciasta i kłądziemy na nich, można też dodać różnej maści sosów, ketchupu, osobiście polecam bezniczego lub tylko z serem, dip i ketchup są dobre, gdy mamy je potem,
  4. rozgrzewamy piekarnik do 180-200stopni Celsjusza,
  5. kłądziemy części parówek na plastrach ciasta, które następnie zawijamy i dokłądnie sklejamy końce (gdy nam się w piekarniku rozleca, powstaną swoiste ‚łódeczki’, które też się ładnie prezentują, wiec nie ma się co martwić,
  6. gotowe paróweczki układamy wraz z folią (w którą było zawinięte ciasto) na blachę i wkłądamy do piekarnika na ok. 10-15minut, aż do zarumienienia się ciasta, napęcznienia lekko parówek (gdy parówki zaczną pękać, albo ciasto będzie ciut spalone, wiadomo, że już trochę za długo siedzą w piekarniczku),
  7. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, miskę, czekamy chwilkę aż ostygną i cieszymy się pysznym smakiem :D

 

Polecam je szcególnie z ketchupem, ketchupem z ziołami, sosem pomidorowym, dipem czosnkowym. (przepisy na dipy i sosy zaniedługo postaram się dodać).

Smacznego! :)

Zdjęcie z http://www.smakowitykasek.pl/