Ciasto „Snikers”

Czerwiec 2, 2013 w Ciasta, ponad 60 minut, Średnie autor: filipoo

58055_snikers_0_2
 

Ciasto to jest klasycznym przekładańcem, składającym się z  3 placków przełożonych dwoma warstwami masy budyniowej. Jednak tu jego „klasyczność” się kończy, gdyż swój niesamowity smak zawdzięcza nie tylko budyniowemu kremowi, ale przede wszystkim górnej warstwie, która jest zrobiona m.in z orzechów włoskich oraz miodu.  Ciasto do idealnie nadaje się na jakiekolwiek okazje urodzinowe, imieninowe itp. jako miła, przesłodka niespodzianka.

Składniki do ciasta:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka

Składniki do masy orzechowej:

  • 25 dag orzechów włoskich pokrojonych 
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2-3 łyżki miodu płynnego sztucznego

Składniki  masy służącej do przełożenia ciasta:

  • 1 litr mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto zagnieśc i podzielic na 3 części. 
  2. Pierwsze dwa placki upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, najlepiej jest  piec na peraminie.
  3. Natomiast do trzeciego zostanie dodana masa orzechowa, on to będzie naszym górnym plackiem.
  4. Wszystkie składniki do masy orzechowej należy usmażyć na patelni na złoty kolor, cały czas je mieszając. Następnie rozprowadzic równomiernie na trzeci placek i upiec dokładnie tak samo jak dwa poprzednie.
  5. Teraz przejdziemy do naszej masy , która będzie nam służyc do przełożenia placków. Wszystkie składniki należy wymieszac z sobą i ugotowac do konsystencji budyniu.
  6. Gorącą masą budyniową przełożyc placki (dwie warstwy), a placek z masą orzechową ułożyc na górę.

Powodzenia :P

Smacznego :D

P.S jeśli ktoś woli bardziej słodką masę budyniową może zamiast 1/2 szklanki cukru użyc całej. Jednak sądzę, że ta połowa w zupełności wystarczy do nadania odpowiedniej słodkości ciastu ;)