Szarlotka na cieście kruchym

Maj 30, 2013 w Ciasta, ponad 60 minut, Średnie autor: loooopi

Szarlotka na cieście kruchym
 

SKŁADNIKI

CIASTO:

4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE:

2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTA:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

NADZIENIA:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

ps. Doskonale smakuje z lodami waniliowymy, bitą śmietaną i polewą czekoladową/karmelową.

SMACZNEGO!


Eddie Vedder – Society

  • Szarlotka na cieście kruchym