Kotlety ziemniaczane z serem

Marzec 24, 2014 w Bezmięsne, Danie główne, Newsy, Popularne autor: weronikaczech

 
Składniki :
- 60 dag ziemniaków
- łyżeczka masła
- 2 surowe jajka
- 2-3 łyżki startego sera(
- sól, pieprz ( + inne zioła – zależy kto co lubi )
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- jajko

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy póżniej odparowujemy i studzimy. Następnie dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło, żółtka ,starty ser i mieszamy na gładką masę. Powstałą masę ziemniaczaną przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Następnie najlepiej wsadzić miskę z masą do lodówki na ok. 30min, ale jeśli nie mamy na to czasu możemy ten krok ominąć. Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki masy i formujemy niewielkie podłużne kotlety, starając się, by były jednakowej wielkości. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na jasnozłoty kolor.