3-Bit

Marzec 17, 2014 w Bezmięsne, Ciasta, Desery, Newsy, Popularne autor: weronikaczech

 

Składniki:
∙ 1 puszka masy krówkowej
∙ ok. 510g herbatników
∙ 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
∙ 2 opakowania śmietan-fix
∙ ok. 100g dowolnej czekolady
Masa budyniowa:
∙ 500ml mleka
∙ 2/3 szklanki cukru
∙ 2 żółtka
∙ 3 łyżki mąki ziemniaczanej
∙ 3 łyżki mąki pszennej
∙ ok. ¾ kostki masła

Sposób przygotowania:
∙ Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować.  Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do  gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilkę  gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.  Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać  stopniowo zimny budyń. Puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody.  (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
∙ Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
∙ Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć  drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią  ostatnią warstwę herbatników.
∙ Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
∙ Ciasto wstawić do lodówki, na min. 12 godz.