Kurczak po hawajsku

Marzec 17, 2014 w Danie główne, Drób, Mięso, Popularne autor: weronikaczech

 

Kurczak po hawajsku  - SKŁADNIKI:
∙ 2 duże filety z piersi kurczaka,
∙ 5-6 krążków ananasa konserwowego + ok. 1/3 szklanki zalewy
∙ 1 cebula,
∙ 2 łyżki oleju,
∙ 3/4 szklanki mleka,
∙ 1/2 łyżeczki suszonych, zmielonych na proszek pomidorów,
∙ do smaku: sól, pieprz biały mielony, kurkuma, chili mielone, tymianek,
∙ 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
∙ 2-3 łyżki mąki pszennej
Kurczak po hawajsku  - PRZYGOTOWANIE:
Pierś z  kurczaka pokroić w kostkę i skropić je sosem sojowym. W małe kawałeczki pokroić obraną cebulę i ananasa. Obtoczyć mięso w mące i wrzucić na patelnię, na mocno  rozgrzany olej. Kiedy mięso się  podsmaży dodać cebulę i ananasa. Smażyć razem kilka minut  mieszając. Następnie wlać zalewę od ananasa i 1/2 szklanki wody, dodać  pomidory suszone, nieco kurkumy, chili i tymianku oraz trochę  pieprzu. Dusić kilka minut na małym ogniu po czym wlać mleko  rozmieszane z okruszkami mąki pozostałej na dnie talerza, na którym  obtaczało się mięso. Dusić jeszcze razem kilka minut, doprawić  solą do smaku. Można podać z ryżem posypanym  szczypiorkiem.