Rafaello

Marzec 12, 2014 w Bezmięsne, Ciasta, Ciasteczka, Desery, Popularne, Łatwe autor: weronikaczech

SONY DSC
 
Składniki :

100g miękkie masło
dwie tabliczki ( 200g) białej czekolady
50g cukier puder
migdały
150g wiórki kokosowe
+ wiórki kokosowe do obtoczenia

Migdały sparzamy i obieramy ze skórki. Do miski dajemy miękkie masło oraz cukier puder, całość miksujemy na gładki krem. W drugiej miseczce na parze rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia. Następne stopniowo dodajemy ją do masła wymieszanego z cukrem pudrem. Do przygotowanej masy stopniowo dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszamy (drewniana) łyżką. Następnie masę dostawiamy do lodówki na ok. 40 min.Po wyciągnięciu stwardniałej masy formujemy kulki, a do środka wkładamy po 1 migdale. Następnie uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przygotowane czekoladki rafaello obtoczone w wiórkach odstawiamy do lodówki.